maanantai 17. maaliskuuta 2025

Jokhan solis aika?

 

     "Nyt alkas olla aika laittaa lihat kuivhan, jos tettä ole vielä saahne aikaseksi. Mie laitoin kansa vasta joku aika sitte. En senthän mahottomasti, semmosen kymmenkunta kiloa. Siittä saapii tehä jonku kuivalihavellin ja paistaa kappalhen tikun nokassa pilkkireisuila. 

     Siiton kaks koulukuntaa, miten se suolaaminen tehhän. Mie olen siittä tainu muistela jo aikaseminki. Osa kuivaa umpisuolassa isoja könttejä. Mie taas suosin pienempiä paloja ja vettä. Sillä laila tullee tasasempi suola lihhoin.

     Sitte se resähti taasen. Kilhon lihhaa tarttethan 80-100 rammaa karkeaa suolaa, elikkä kymmenhen kilhon mennee 800 grammaa - kilo. Se vähä riippuu, kuinka suolasesta itte kukanenki tykkää. Suolaa ei tartte niin paljoa ko pittää lihat suolaveessä pitemphän. Mie piän vuorokauvven. Son minusta sopiva. Osa piettää 1,5 - 2 vuorokautta. Suolan kannattaa sulattaa ensin kuumassa veessä. Sitte laitethan kylmää vettä sen verran, että jähtyy. 

     Lihasta kannattaa leikata semmosia kolmen neljän sentin suikalheita. Net suolaantuu tasasesti ja kuivaa äkkiä. Son sitte makuasija, mitä lihhaa itte kukanenki käyttää. Mie ruukaan laittaa poroa tai syvämiä. Hirvenliha on liian suurisyistä ja nauvvanlihhaa en saata syyä kuivattuna. Syytä en tiijjä.

     Kannattaa sitte huuhela lihat ennen ku nostaa kuihvan. Ei jää suola pinthan. Se maistuu muuten myrkkysuolaselta eikä sitä saata oikhen syyä.

     Ens viikonloppuna onki sitte taas Marianpäivät. Entisen ala-asthen pihala on taas markkinat. Näemäpä väärtit sitte kojuila."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Äläppä juo tyhjänä!

       "Älä juo tyhjänä! Mie kaajan lissää. Et sie vielä lähe, ko mie keitän kahvit ensin!      Kuulostaako tutulta. Mie tässä yks päiv...