keskiviikko 1. marraskuuta 2023

Pauketta mettässä

     "Taas kuulu paukahus. Tavalisesti passissa ollessa mettä on hiljaa. Vain satunaiset lintujen äänet rikkoo rauhan. Läheiseltä järveltä kuuluu kova pauke ja vinkuminen koko ajan. Jää halkeillee. Viientoista asthen pakkanen kovettaa jäätä. Nyt onki ollu talven tuntua. Pakkanen on parhaimilhan ollu parissa kympissä. Maalima jäätyy.

     Välilä kuuluu korpin raakuntaa. Se kaveri ei pakkasta pölkääkhän. Kovilaki pakkasilla se lentelee ja hakkee syömistä. Ei se ole kovinkhan hääviä senkhän elämä. Tikkaki lensi ohi. kohta alkoki kuulumhan naputus ojan ruvosta. Sielä se takkoo käpyjä auki. Niilä onki paljo helpompi löytää syömistä, ko mettät on mäntyjä täynä.

     Ojanrutoa pitkin lentää hiiripöllö. Niitä harvemin näkkee tähän aikhan. Komea ilmestys. Vähän ajan päästä se tuliki istumhan lähele puun lalhvan. Harmi ko ei ollu pitempää putkea matkassa. Siinä se kuikuili vähä aikaa ja jatko sitte matkaa. Vishin katteli, että mithän se tuoki pöljä täälä pakkasessa istuskellee. Menis kotia häirittemästä.

     Lapinkansassa oli juttua tuosta jäätymisestä tässä yks päivä. Mielenkiintonen artikkeli soli. Vaikka sen järvien jäätymisen joka syksy kokkee, on se aina yhtä sykähyttävä kokemus. Soma ko kävelet rantaa pitkin ja yhtäkkiä se poksahuttaa jään halki jalkhain alla. Halkein oikhen vinkasee ku se mennee pitkin järveä. Hyvä ettei housut sotkeennu. Sitä paukahtelua ja vingahtelua on oikhen soma kuunela. Sen tietää, että kohta jäät kantaa kelkalaki ajjaa.

     Harmi vain ko kerkiää tuota lunta tulla ennenku kerkiää kunnola jäätymhän. Olis soma käyä kokkeilemassa kolkkaamista. Nuorena läppinä sitä harrasti melkhein joka syksy. Joskkus sai oikhen syömäkalanki. Ounasjärvessä olis kuulema ollu kirkasta jäätä, mutta ei tullu lähettyä ajamhan. Lähijärvissä olis voinukki käyvvä.

     Pittää seuraavaksi lähteä hakhen kelkkapuku esile, ko kohta sitäki tarttee. Jos ei muuten, niin piettää auton perässä varalta. Ei sitä koskhan tiijjä koska tuo vanha kottero jäätyy tien pääle. Sillon on hyvä olla lämmintä vaatetta. Avun tulossa saattaa joskus mennä kauvvanki. Parempi vähä varrautua ko jäätyä tönköksi tien laithan."
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anteeksi, saisko saman suomeksi?

       "Mulla oli tässäten naurussa pitelemistä, ko kysäsin yheltä turistinaiselta, että onko sulla kaalo vai räkkä, ko et ole jättäny ...