keskiviikko 31. toukokuuta 2023

Elämä palaa Enontekiölle.

 

     Olen ajellut muutamana iltana töitten jälkeen monet lintupaikat läpi. Nopea lumen sulaminen hankaloittaa lintujen katselua. Niitä on tullut runsaasti. Joka paikassa kuuluu lintujen laulua ja joka puolella niitä näkyy. Jänkät ovat täynnä kahlaajia, metsät pikkulintuja ja miltei jokaisesta lammesta löytyy ainakin sotka uimasilla. Samoin tien laidoilla näkee koppeloita melko runsaasti. Riekkojakin löytyy välillä. Yksi melko uusi tuttavuus on lisääntynyt ilahduttavasti. Nimittäin teeri. Niitä on alkanut näkymään usein. Aikaisemmin niitä tuli vastaan vain kunnanrajan eteläpuolella.

     Muutamia lajeja en ole kuitenkaan vielä havainnut. Pöllöt ja petolinnut ovat jääneet minulta täysin pimentoon. Normaalisti niitä näkyy tähän aikaan melkeinpä päivittäin.  

     Ilmat ovat olleet kylmiä viime päivinä. Suokulaisia ja muita kahlaajia näkee pihoilla ja pelloilla, koska järvien rannoilla on niille liian kylmä. Joskus sinisorsiakin ilmestyy pihalle syömään. Eniten sääliksi käy kuitenkin pääskysiä, joilla tuskin on kovin paljoa lentäviä hyönteisiä syötäväksi. Toivottavasti keli alkaa lämpenemään pian.

     Uusimpana ilmestyksenä oli illalla pihalla kolme sepelkyyhkyä. Niitä ei ole aikaisemmin näkynyt meillä. Muualla olen kyllä nähnyt niitä ennenkin. Pitää vissiin ostaa kaupasta herneitä niille, jos sillä saisi ne viihtymään pihapiirissä. Sepelkyyhky on riistalaji, mutta ei niitä kyllä raskisi ampua. Muutamasta pesivästä parista ei riitä kattilaan asti. Parempi nauttia niitten seurasta muuten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Valosaa on.

       Istuskelen keittiössä iltateetä juoden. Katselen ikkunasta ulos ja mietiskelen kaiken maailman asioita. On valoisaa vaikka kello on j...