tiistai 25. huhtikuuta 2023

Paljon puhuttua luontokatoako?

 

     "Mie tässä yks päivä havahuin aamukahvila, että mie en ole pitkhän aikhan nähny yhthän jänistä pihala pyörimässä. Tavalisesti tähän aikhan niitä on ollu parhaimilhan neljäki laukkomassa tuossa pihala ja monesti näkyny jo poikasiaki. Mihinkhän net on kaikki kavonhe? Oikeasthan niitä ei ole näkyny mishän. Ei ees tien päälä hämärän aikhoikhan. Onkhan se nyt sitä paljon puhuttua luontokatoa?

     Tässäten ko kävin tunturissa pilkilä, sielä taasen oli melko paljo riekonjälkiä, mikä taasen lämmitti somasti mieltä. Meijjän elämänlintu on senthän vielä hengissä. Ei ole juuri kaikkia ammuttu. Itte lintuja ei kuitenkhan näkyny.

     Se taas ei ole ollenkhan soma, ko ketunjälkiä näkkyy kans paljon. Net on juoshet risthin rasthin. Liekkö kuoranhe syötävvää taikka sitte kevät vain pistää nekki laukkomhan pörrönä lemmen perässä. Niitä pitäs pyytää enämpi poijjes. Varsinki ku nyt viimheinki saathin naali pesimhän käsivarressa. Eikä net tehe hyvvää maalinnuile näilä meijjän korkeuksillakhan.

     Muuttolintujaki on alkanu pikku hiljaa ilmestymhän nurkile. Joukhaisiaki on kuulema jo näky. Itte en ole kuitenkhan vielä havainu. Pitäs ehtiä käyvvä kattomassa muutamassa sulapaikassa. Nyt olis hyvä hiihelä aamula hankikannola. Löytyis vain sen verran vappaata joku päivä. 

     Pilkilekki pitäs vielä ehtiä, ennenku jäät mennee liian huonoksi ajjaa. Vielä pääsee hyvin, mutta son yhtä koska ko yöpakkaset loppuu, niin kevät tullee taas rytinälä. Siihen mennessä ko ehtis tehä vielä maholisiman monta reisua.

     Hiihtämässäki vois vielä käyvvä. Ja läskipyörälä näkkyy jokku ajavan latupohjaa ja kelkanjälkiä pitkin. Pitäs joskus vuokrata semmonen ja käyvvä kokkeilemassa sitäki, ko kehuvat oikhen somaksi. Tiijjä vaikka hurahtais semmoshen. Sillä saattas olla vähä erilaista liikkua mettässä. Mönkijällä sitä ajjaa perile ja nauttii sielä. Pyörälä saattas nähä matkan aikana vähä enämpi asijoita.

     Nauttikkaa kevhästä ja auringosta. Kohta saapiiki alkaa renkhan vaihthon."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Valosaa on.

       Istuskelen keittiössä iltateetä juoden. Katselen ikkunasta ulos ja mietiskelen kaiken maailman asioita. On valoisaa vaikka kello on j...