maanantai 16. elokuuta 2021

Järämä

      Ajaessani yläperän reissulta takaisin etelään kohti, hoksasin, että Järämä on avoinna. Kerrankin olin arkena liikkeellä. Ei muuta kuin keula parkkia kohti. Nyt on aika käydä katsomassa minkälainen paikka se oikein on. Olen aina ajanut ohi. Yleensäkin olen alna ollut liikkeellä sellaiseen aikaan, ettei se ole ollut koskaan auki.

     Sturmbock-Stellung eli Järämän linnoitusalue sijaitsee noin 20 km Karesuvannosta Kilpisjärvelle päin. Sisällä rakennuksessa on sota-aikainen näyttely ja juoksuhautoja on entisöity noin 1,2 km. Korsuja ja asepesäkkeitä on kunnostettu kymmenkunta. Poteroita pitkin kävellessä ei voinut olla miettimättä, kuinka valtavasta urakasta on ollut kyse. Venäläiset sotavangit ovat saaneet tosissaan paiskoa töitä, tehdäkseen kallioon korsut ja juoksuhaudat, enimmäkseen käsipelin.

Ilmatorjuntatykki.

     Järämään kannattaa todellakin käydä tutustumassa. Myöskin kaikkien paikallisten. Se on mielenkiintoinen paikka ja iso osa Enontekiön ja Lapin historiaa. 


Ei näy vihollisia.

Tähtäyspesäke periskoopille.

Korsujen kalustus on ollut melko karu.

Korsujen lämmitys tapahtui peltikamiinoilla.

75 mm panssarintorjuntatykki.


      

     

     

     

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kevät keikkuen tulevi.

       "Olipa meilä tässä somat kelit. Viikon piti oikhen kevhäistä. Lumet suli silmissä. Pääsiäisenä ko kävi pilkilä, olit järvet aiva...