maanantai 5. heinäkuuta 2021

Lomastressiä


      Kävästimme päiväretkellä tunturissa. Pieni irtiotto arjesta teki hyvää. Onneksi pystyn irtautumaan kaikesta ja levähtämään työstä lyhyilläkin hetkillä. Kun pitkiä lomia ei kauheasti tule pidettyä, on siitä taidosta usein hyötyä. Muutaman tunnin onkireissukin virkistää kummasti. 

     Olen miettinyt useasti, kun ihmiset puhuvat väsymisestä ja loman tarpeesta. Mikä saa ihmiset uupumaan niin kovin. Työ on varmasti monella raskasta, fyysisesti ja henkisestikin. Ei ennen vanhaan ihmisille tullut burnouttia. Työmäärä oli vielä isompi mitä nykyisin. Teknologiaa käytetään hyväksi ja työt on mitoitettu. 

     Tuttavapiiriä seuratessa, mieleen tuleen muutama asia, joilla on selvästi yhteys työuupumukseen. Nykyajan ihmisillä on ensinnäkin koko ajan kiire. Puhelinta räplätään aivan liikaa, että hommat jää aina viime tinkaan. Ei siis ihme, että tuntuu ettei mitään ehdi tekemään. Tottakai työmäärä tuntuu isolta, kun ennen ne tehtiin pitkin päivää rauhassa, mutta nykyisin yhdellä rykäyksellä. Lisäksi nykyään ei tunnuta enää osaavan ottaa hengähdystaukoja.

     Kesän lähestyessä kaikki puhuvat lomasta. Sen alkamista odotetaan ja kauheasti suunnitellaan, mitä kaikkea silloin tehdään ja missä kaikissa paikoissa pitää käydä. Jos koko loma on aikataulutettu valmiiksi, niin onko siis ihme, että ei ehdi levätä. Työstressi vaihtuu lomastressiksi. Koko loma säntäillään sinne sun tänne. Loman loppupuolella alkaa sitten tuskailu töihin paluusta. Sekin aiheuttaa stressiä.

     Miksi lomasta pitää tehdä niin hankalaa? Eikö vain olisi yksinkertaisinta vain olla ja tehdä asioita hetken mielijohteesta. Kävisi sen pakolliselta kuulostavan sukulaisreissun etelässä alta pois ja muuten vain hengailisi ja lepäisi. Luulisi silloin paremin rentoutuvan, kun vain on ja lataa akkujaan.


     "Yks asija vielä rakhat väärtit. Ko tet lähettä töistä, niin jättäkää net työt sinne työmaale, älkääkkä tuoko niitä kotia. Kyllä sielä on jo tarpheksi tekemistä perhhen parissa, ettei tartte vielä työhommiaki sinne raahata. Kysykääppä vaikka omalta sakilta, jos että muuten usko.

Ei muuta ko hyvvää lommaa kaikile. Huilaama välilä, että taas jaksama taajoa"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kevät keikkuen tulevi.

       "Olipa meilä tässä somat kelit. Viikon piti oikhen kevhäistä. Lumet suli silmissä. Pääsiäisenä ko kävi pilkilä, olit järvet aiva...