maanantai 2. marraskuuta 2020

Talvikalan pyynissä

      Pohjoiseen elämäntapaan kuuluu ruuan hankkiminen talveksi. Lihaa ja kalaa pyydetään ja marjoja kerätään pakastin täyteen. Lisäksi perunoita ja vihanneksia kasvatetaan. Ihmiset pyrkivät omavaraisuuteen. 

    Kesän aikana kalastetaan lähinnä omaksi huviksi ja tuoreen kalan vuoksi. Syksyllä, kun ilmat viilenevät ja vesi alkaa kylmenemään, aloitetaan varsinainen pyynti. Verkostelemassa saatetaan käydä hyvinkin kaukana. Kalastusta kestää yleensä jäiden tuloon asti. Järvien jäädyttyä kunnolla, jotkut harvat pitävät enää nykyisin jääverkkoja.

     "Syksylä ko illat pimenee ja veet jähtyy, met alotamma verkostelun oikhen kunnola. Pakkaama mönkijhän tavarat ja lähemä tunturhin. Pari kolme yötä ruukaama verkostella sielä. Laavussa nukuma ja tauroa syömä. On se niin mahottoman hyvvää tuo veres kala. Sitä pittää aikasesti pyytää, että talven yli pärjää. Mutta ei saa alkaa ahneksi. Se muuten loppuu järvistä kala, jos kajehtimalla pyytää."



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Akkujen latausta.

       "Tet varhman oletta joskus olhet tilanthessa, jossa tunnetta ittenne oikhen väsynheksi. Mie en tarkota semmosta fyysistä väsynys...