maanantai 23. marraskuuta 2020

Ilmastonmuutos

 


    "No son kyllä nyt joku isompi voima menny sekasin. Tässäten oli 22 astetta pakkasta ja sitte sato vettä ko kesälä koskaki. Eikä sollu mikhän äppö, ko sitä tuli ko esterin takalistosta. Lunta oli  ensin kolmisenkymmentä senttiä ja nyt sitä on ennää viis senttiä. Viime vuona tähän aikhan sai kahloa polvia myöten.


     Onkhan tämä nyt sitä paljon puhuttua ilmastonmuutosta? Herra tietää, muttei kerro. Ei tämä kuitenkhan kovin somalta tunnu. Viime talvi jo oli ihmeelinen. Kevhälä sai kelkkaila toukokuun puolen välin jälkhenki ja pilkkiäkki sai kans. Jos ens kevhänä on samalaista, niin pittää kyllä nauttia toen teola. Suurinpiirthein asua tunturissa ja pilkkiä vain menhen. "

     Lapin sääolot ovat saaneet mielenkiintoisia piirteitä. Lämpimien ja kylmien ajanjaksojen vaihtelu maapallolla on muuttumassa lämpimämpään suuntaan. Kelien kehittymistä voi vain arvuutella. Kovien pakkasten puuttuminen on ollut havaittavissa jo useampina vuosina. Samoin pitkien syksyjen ja keväiden ilmentymä. Maapallon ilmasto vaihtelee lämpimistä jaksoista jääkauteen. Minkähänlaiset mietteet lienee sillä sukupolvella, joka kokee seuraavan jääkauden?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kevät keikkuen tulevi.

       "Olipa meilä tässä somat kelit. Viikon piti oikhen kevhäistä. Lumet suli silmissä. Pääsiäisenä ko kävi pilkilä, olit järvet aiva...