maanantai 30. marraskuuta 2020

Mahoton murkku.



     Oletko koskaan ollut kunnon "murkussa"? Tiedätkö mitä tarkoittaa, kun "keli on valkonen"? Taikka mitä pitää tehdä jos on "iili" tulossa?

     Meidän murteessa murkku ei tarkoita muurahaista tai murrosikäistä, vaan sumua. Sellaista oikein sakeaa, jollaisessa voi eksyä todella helposti. Valkoinen keli puolestaan on talvinen ongelma. Silloin ilma ja lumi ovat saman värisiä, jolloin esimerkiksi tien reunoja ei erota kunnolla, eikä maastossa liikuessaan näe henkoja tai kaltioita. Maa ja taivas ovat saman väriset.

     Iilillä tarkoitetaan yleensä ukkosen aikana esiintyviä rankkasateita. Sen vastakohta puolestaan on "äppö, joka on heikko tihkusade. Äppö luultavasti tulee sanasta "ääpätön", jolla tarkoitetaan todella pientä. Sitä taas ei saa sekoittaa "hengettömään", joka on miltei olematon.

     Mielenkiintoisia maastoon liittyviä sanoja on esimerkiksi "ruto". Yleensä puhutaan esim. ojanruvoista. Selkokielelle käännettynä kyseessä on sakeampi koivikko tai risukko, joka on heti ojan tai joen rannassa. "Tieva" puolestaan on jängillä oleva kuivempi maankohta. "Vuoma" koostuu yhdestä tai useammasta isosta jängästä. "Jänkkä" on suo.

     Kun alat tekemään "piiruskeittoa", niin katso ettei sinulla ei ole "kosaa" käytössä. Sillä vuolet helposti sormeen, käristyksen sijaan. Piiruskeitto tehdään käristykseksi vuollusta poronlihasta.

     Kahvi on parhaimmillaan, kun se on "verestä" ja sitä on "motillinen". "Toopillinen" on kohta liikaa. Se saattaa alkaa helposti "kuojotuttamhan". Se ei ole kuitenkaan "mätö", vaan yksinkertaisesti sitä ei voi juoda niin paljon.

     Hauskin sanonta lienee "niin letto, ettei lentävä lintukhan pääse yli." Sillä tarkoitetaan niin vetistä suota, ettei siitä pääse millään yli. Yleensä jänkiltä löytyy myös "rimpiä" eli lampia. "Pounuilta" puolestaan kannattaa hakea hilloja ja karpalo kasvaa "mäthäitten" välissä.

     Tässä taas pieni siivu "meijjän murthesta". Sitä ei kuitenkaan saa sekoittaa meänkieleen, sillä "emmä met senthän asu väylän varressa vaan molema tunturissa ahvottunheita ja sitkhaita ko vaivaiskoijjut."




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Akkujen latausta.

       "Tet varhman oletta joskus olhet tilanthessa, jossa tunnetta ittenne oikhen väsynheksi. Mie en tarkota semmosta fyysistä väsynys...