maanantai 4. heinäkuuta 2022

Vieraantuminen luonnosta


     Olen pitkään seurannut huolestuneena ihmisten vieraantumista luontoon. Kaupungissa syntyneet eivät välttämättä ole nähneet luontoa kuin televisiossa ja puistoissa. Eläintä, mitä ei ole koskaan nähnyt, pidetään uhanalaisena ja sitä pitää siksi suojella, vaikka tarvetta ei edes oikeasti olisi. Samoin niiden tekemiä tuhoja vähätellään. Niinhän se on, että mitä ei itse näe, ei ole ongelma.

     Kyseistä ilmiötä on valitettavasti täälläkin. Osa paikallisistakin asukkaista elää samanlaisessa tietämättömyydessä. Syynä tähän on vähäinen liikkuminen luonnon keskellä. 

     Paljon luonnossa liikkuvat näkevät eläimiä ja lintuja tai jälkiä niistä ja tietävät eri lajien olinpaikkoja ja osaavat muodostaa käsityksen niiden määrästä. Lisäksi eläinten liikkumisesta ja elintavoista oppii helposti. Eri lajit oleilevat tietyillä alueilla, tiettyyn aikaan vuodesta. Näitä tietoja hyväksikäyttäen voimme sitten havaita eläimiä. Taitoa käytetään hyödyksi esimerkiksi valokuvaamisessa ja metsästyksessä.

     Lapissa maaseudulla asuvina olemme etuoikeutettuja luontoon. Kaupungissa asuvat saavat nauttia siitä harvakseltaan. Pidämme itsestään selvinä asioita, jotka ovat muille eksotiikkaa. Yritämme kuitenkin samalla suojella luontoa, jossa asumme ja josta saamme iloa ja elantoa. Olemme tottuneet liikkumaan luonnossa sitä kunnioittaen. Siksi emme välillä ymmärrä, miksi Lapista yritetään tehdä autiota aluetta, missä ei saisi ketään olla. Suojeltuja alueita pitäisi perustaa etelään, missä ei vapaata luontoa ole paljoa, eikä tänne harvaan asuttuun alueeseen, jossa suurin osa on erämaata.

     Me yritämme selvitä täällä arktisissa olosuhteissa ja haluamme asua luonnon keskellä. Miksi meitä pitää kadehtia niin paljon, että elämäämme yritetään vaikeuttaa monilla eri tavoilla. Tänne voi muuttaa asumaan luonnon keskelle ja luonnon ehdoilla, niin itselläkin olisi sitten hyvä olla. Tervetuloa!

     "Eikhän sole parasta, ko lähemä itte kukanenki liikhele methän ja piämä silmät ja korvat auki. Sillä laila met pysymä parhaten kartala luomakunnan tilanthesta. Molen sanonu ennenki: met elämä luonon keskelä, luonnosta ja osana luontoa."




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kevät keikkuen tulevi.

       "Olipa meilä tässä somat kelit. Viikon piti oikhen kevhäistä. Lumet suli silmissä. Pääsiäisenä ko kävi pilkilä, olit järvet aiva...