maanantai 10. elokuuta 2020

Tunturi-Lapin Luontokeskus


     

                

     Yksi pakollisista vierailukohteista Hetassa on Tunturi-Lapin Luontokeskus, joka sijaitsee Jyppyrän juurella, laskettelurinteen vieressä. Metsähallituksen ylläpitämästä luontokeskuksesta löytyy useita eri näyttelyitä ja siellä olevasta matkailuinfosta saa tietoa kunnastamme. Sieltä löytyy myös alueen karttoja ja  voi ostaa kalastus- ja metsästyslupia.


     Pysyviä näyttelyitä ovat mm. Vuovjjus-Kulkijat, Yrjö Kokko -kirjasto sekä Lauri Pappilan veistämät puulinnut. Esillä on myöskin lyhytelokuvia alueen kulttuurista, luonnosta ja elämästä. Näiden lisäksi luontokeskuksessa on vaihtuvia näyttelyitä ja siellä järjestetään luontoiltoja.   


Kunnan elokuvateatteri, Kino Hetta, löytyy myös saman katon alta. Viimeisimpänä
uutuutena luontokeskuksessa on Kahvila 
Peura, josta saa kahvia, pitsaa ja lounasta. Lämpimästi suosittelen kokeilemaan paikkaa.



     Nähtävää löytyy myös rakennuksen ulkopuolelta. Talojen välistä lähtee polku ylös Jyppyrän näköalapaikalle. Hienoja maisemia näkyy joka ilmansuuntaan. Jyppyrän huipulta löytyy kota tulisijoineen, joten muistakaa ottaa makkarat mukaan.

     Luontokeskuksen pihalla on myöskin esillä kunnostettu peuranpyyntikuoppa ja sieltä lähtee Peuranpolku-niminen luontopolku, jonka varrella on tietoa entisajan peuranpyynnistä. Jyppyrän maastosta löytyy useita eri polkuja, joita pitkin on hyvä käydä kävelemässä hetki luonnossa.

Enontekiön lapinpuvut.

Lauri Pappilan taiteilemia kuukkeleita.

Riekkoja. Muitakin puusta veistettyjä lintuja
löytyy paljon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kevät keikkuen tulevi.

       "Olipa meilä tässä somat kelit. Viikon piti oikhen kevhäistä. Lumet suli silmissä. Pääsiäisenä ko kävi pilkilä, olit järvet aiva...