maanantai 26. huhtikuuta 2021

Kevät


   "Laita pönkkä ovele ja nulkkaa suojusthan, lanton rannale. Naaki oikhen ettei tiuhtat sautata. Seku kattelet ko kirramat taajoo, korrit sukaltaa, tiijakat syökyilee ja joukhaiset huutaa. Suittaa niitä vahata samala ko ahvottuu. Vuolaset kuivasta lihasta kappalhen ja toisenki ja nautit kevhästä. Son rohki soma. Katto sie - hauenpulikka molahti! Kevät son. Älä tehentele äläkä tainoa. Vahtaa vain rauhassa.  Älä mene koko ajan rukatuksela, vaan anna kevhän taamoa sinut ja huilaa. Sillä ääpätön solet luonon silmissä...."

     
     Keväällä luonto puhkeaa eloon. Lämpö saa lumet sulamaan, järvet aukeamaan jäästä ja linnut palaamaan. Vaikka ulkohommien kanssa pakkaa olemaan kiirettä lumien sulettua, kannattaa silti vähän nauttia ja antaa mielen levähtää hetki, ennen kuin aloittaa puurtamisen. Ei ne työt mihinkään katoa. 


    Vaikka päivällä keli pehmenee, niin kylmät yöt mahdollistavat hiihtämisen ja pilkillä käymisen. Hankikelillä suksi luistaa tunturissa loistavasti. Voi hiihtää muuallakin kuin pelkästään laduilla. Lumikengilläkin jaksaa käydä pitkiä lenkkejä. Eikä potkuriakaan kannata unohtaa. Kunhan vain pitää huolen, ettei viivy retkellä liian pitkään, hanki alkaa nopeasti upottaa ja silloin on nautinto kaukana. Kala on syönyt tänä keväänä hyvin ja toistaiseksi riittää lunta ja jäätä. Tuore kala maistuu talven jälkeen todella hyvältä ja sitä kannattaa nyt pyytää.


     Tähän aikaan luonnossa liikkuessa ruskettuu parhaiten. Kunhan vain muistaa rasvata ittensä ennen lähtöä. Päivällä ulkona ei ihon palamista huomaa, mutta illalla viimeistään saunassa, se tulee ilmi. Voin kokemuksesta sanoa, ettei se ole mukavimpia hetkiä elämässä.


     Vuoden paras aika ei kestä kuin muutaman viikon, ennen kuin kesä taas saavuttaa. Nauttikaamme siis tästä ajasta iloisin mielin ja täydestä sydämestä.


     
    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Akkujen latausta.

       "Tet varhman oletta joskus olhet tilanthessa, jossa tunnetta ittenne oikhen väsynheksi. Mie en tarkota semmosta fyysistä väsynys...