maanantai 25. tammikuuta 2021

Aaveriekostaja ja muita kummajaisia



     Kaksi miestä oli tunturissa riekonpyynnissä. He asuivat kämpässä koko talven ja hiihtivät ansakierroksensa joka päivä. Riekkoja tuli hyvin ja kaverukset hakkasivat lisää ansoja jatkuvasti. Lopulta kierros kesti aamuhämärästä pitkälle iltapimeään.

     Lopulta ansoja oli niin paljon, että heidän oli lähdettävä kiertämään ansat toinen toisesta suunnasta. Siten he ehtisivät kokea ne nopeammin, ettei tarvitsisi enää pimeällä hiihtää. Silti kierros kesti myöhään ja onneksi oli täydenkuun aika. Se helpotti miesten työtä huomattavasti. Toinen miehistä oli kokemassa viimeisiä ansoja ennen kämppää ja huomasi kuunvalossa toisen ansastajan hakkaavan uutta riekonansaa pienen jänkän toisella puolella. Mies ihmetteli, miksi hänen kaverinsa oli samalla jängällä, koska hänen piti olla toisaalla.

     Mies huusi kaverilleen, että ei kannata virittää enempää ansoja ja hän lähtee kämpälle kahvinkeittoon. Pyytäjän lähtiessä hiihtämään, toinen oli heilauttanut kättään ja jäänyt laittamaan ansaa loppuun.

    Kämpälle tultuaan mies teki kaminaan tulen ja laittoi kahvipannun lämpenemään. Kahvin valmistuttua alkoi pihalta kuulua ääniä. Toinen kaveruksista saapui viimein kiertokseltaan. Hän laittoi sukset seinää vasten ja tuli väsyneenä sisälle.

     Ensin tullut alkoi ihmetellä, miksi kaveri oli tullut samaan paikkaan ansoja hakkaamaan, vaikka aamulla sovittiin, että kumpikin käy oman kierroksen. Mies katsoi toveriaan kummissaan ja sanoi, että hän tuli juuri sieltä päin, mistä aamulla oli puhe. Hän ei ole nähnytkään kaveriaan kuin aamulla viimeksi.

     Kämpässä tuli hiljaista. Kuka oli ollut kolmantena ansoja hakkaamassa kuutamonvalossa?


*    *    *



     Näkkälän ja Hetan puolivälissä, Postipolun varrella, sijaitsee Näkkälän välitupa. Tässä autiotuvassa voi olla levoton oleskella. Laverilla, kaminan kohdalla on paikka, jossa ei pysty nukkumaan. Moni on kertonut heräileensä pitkin yötä ja nukkuneensa levottomasti.  Sota-aikana kämpän vierelä olevaan mäntyyn on hirtetty saksalainen sotilas, joka on mellastanut siitä lähtien  tuvassa.

     Kerran yksi paikallinen oli jututtanut kolmea turistinaista, jotka olivat olleet vaeltamassa Pöyrisjärvestä Hettaan ja he yöpyivät Välituvalla. Kaksi naisista oli pirteitä, mutta yksi heistä oli väsynyt ja haukotteli koko ajan. Kuullessaan kulkijoiden yöpyneen autiotuvassa, oli mies kysynyt missä nainen oli nukkunut. Kummasteleva ilme kasvoillaan nainen oli kertonut nukkuneessa laverilla, kuten kaverinsakin.

     Mies tarkensi kysymystään ja kysyi, millä kohtaa nainen oli nukkunut. Oliko tämä ollut kaminan kohdalla? Nainen vastasi nukkuneensa juuri sillä kohdin. Mies kehotti häntä nukkumaan ensi kerralla jossain muussa kohtaa.

     Nyt kahden muunkin turistin ilmeet muuttuivat ihmetteleviksi. Mies kertoi naisille Välituvan tarinan. Kasvot säikähdyksestä kalpeina, naiset eivät enää koskaan aikoneet yöpyä siinä kämpässä.                                             
*    *    *

          Muutaman kilometrin päässä Pöyrisjärvestä alaspäin, Pöyrisjoen rannalla on Proksin kentäksi kutsuttu vanha asuinpaikka. Paikan kohdalla nähdään joessa uivan joutsenen, joka häviää yhtäkkiä. Välillä paikalla näkyy valkoinen poro, joka katoaa samalla lailla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hetan Marianpäivät

       "Niin se taasen vuosi vierähti. Marianpäivän markkinoila tuli piipahettua molempina päivinä. Lauvvantaina oli paljon myyjiä kylä...