maanantai 18. toukokuuta 2020

Sotkajärvi ja Yrjö Kokon lintutorni

     "Jos sie oikhen tykkäät tiuhtoista, niin sitte sinun kannattee mennä Sotkajärven taikka Yrjö Kokon lintutornile. Sielä sie niitä varmasti näjet. Kevhälä kannattaa ensin käyvvä Kokon tornila kattelemassa ja makkaranpaistossa. Son siittä koskenniskasta ylöskäsin, on pitkä sulapilkka ja siihen ruukaa tulla ekat joukhaiset ja pienemäkki linnut. Tornista niitä on soma kattoa.

     Vähä myöhemin käy sitte sielä Sotkajärvessä. Sieläki sie saat laittaa faalua tikun nokhan ja nauttia kevhäästä. Sielä niitä lintuja vasta näkkyyki. On sorttia, sotkia, meriläisiä, joukhaisia. Saatat sie nähä tohtajan ja välilä merikotkanki. Rantapounuila käyskentellee suokulaisia ja liroja. Sielon soma istua ja kiikaroijja ja kuunnela mäkättäjjää.

     Son rohki soma. Käyppä reistaamassa. Äläkä pijä mithän hoppua."



    Enontekiöltä löytyy kolme lintutornia, joissa kannattaa vierailla. Alkukeväästä kannattaa käydä Hetan ja Vuontisjärven välillä olevalla Yrjö Kokon lintutornilla. Ounasjoki on silloin pitkältä matkalta sula ja monesti kevään ensimmäiset muuttolinnut löytyvät sieltä. Telkkä, sinisorsa, joutsen ja kurki kuuluvat näihin pioneereihin.





     Vähän myöhemmin, Muotkajärven ja Palojoensuun välillä olevan Sotkajärven alkaessa sulamaan, pääsee ihastelemaan monipuolista lajikirjoa. Joskus siellä saattaa nähdä harvinaisiakin vieraita, esimerkiksi amerikantukkasotkan. Tosin tällä hetkellä järvi on täysin jäässä.















     Kolmas paikka sijaitsee Markkinavuomalla, muutama kilometri Karesuvannosta Kilpisjärvelle päin. Siellä näkee usein mm. kurkia, välillä jopa aivan tien vieressä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kevät keikkuen tulevi.

       "Olipa meilä tässä somat kelit. Viikon piti oikhen kevhäistä. Lumet suli silmissä. Pääsiäisenä ko kävi pilkilä, olit järvet aiva...