perjantai 28. helmikuuta 2020

Yliperälä


 
 "Ko sie kerran ajat tänne asti, niin kävästä vielä Kilpisjärveläki. Sole ennää mikhän ajastaa. Mutta varraa sitte ainaki koko päivä aikaa, ko välilä mennee kauvvan. Ei niinkhän, että solis huono väli ajjaa, mutta ko pittää aina välilä pysähtyä maisemia ihhailemhan... Talvela ajelessa sielä kannattaa sitte vähä varoa niitä rekkoja, ko niistä ei tiijjä koskhan, onko net tien päälä vai laijassa ja missä asenossa.

Saanan vanhat portaat.
     Sielä välilä on monta paikkaa, missä kannattaa sitte pysähtyä. Kesälä ainaki Kalakovala kahvila ennen Kuttasta ja Järämän linnotusaluhheella. On sielä monta muutaki paikkaa. Kilpisjärvelä sitte luontokeskuksen kautta Kilpishallile osthan evhäitä, että jaksaa kävelä Saanale. Sieltä on komeat maisemat vähä joka suunthan. Sitte ko pääset takasi maanpinnale ja hoksaat, että nälkähän son tullu, niin siinä kylälä onki monta hyvvää syömäpaikkaa."









Saanalla pidetään juhannuksena
hiihtokilpailut.
    
 Käsivarren alue tarjoaa luonnossa viihtyville monenlaisia elämyksiä. Karut ja jylhät maisemat luovat jyrkän vastakohdan eteläisemmän Suomen tasaisille pelto- ja metsämaastoille. Vaellukseen löytyy useita reittejä. Kalapaikkoja ja riekostusmaita löytyy runsaasti.

     Yli 60 prosenttia Suomen tuntureista ja kaikki yli kilometrin korkuiset huiput löytyvät Enontekiöltä. Valloitettavaa siis piisaa. Kilpisjärven erämaista löytyvät korkeimmat ja jylhimmät rinteet, mutta tuntureita on koko kunnan alueella, joten niitä nähdäkseen ei tarvitse sentään Suomen huipulle asti ajaa.




Ruotsin puolen tuntureita.







Lapinsodan muistomerkki Muotkatakassa.
Samalta paikalta löytyy maanteiden korkein
kohta Suomesta.














Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Valosaa on.

       Istuskelen keittiössä iltateetä juoden. Katselen ikkunasta ulos ja mietiskelen kaiken maailman asioita. On valoisaa vaikka kello on j...