keskiviikko 5. helmikuuta 2020

Pöyrisjärven perällä













"-Haas lähemä käymhän Pöyriksellä?
-Miksi?
-Seku vain. Ko on niin komea keliki.Otama onget mukhan.
-Tulleekhan sieltä mithän, ko on niin lämmintäki.
-Sitte sen näkkee. On sielä soma seku käyvväkki.
-No, lähemä sitte käymhän.

     Niin met siittä sitte hurhautimma Näkkälhän, puotima mönkijän kyytistä, kaaristimma kamhphet kyythin ja lähimä ajelhen Pöyrisjärveä kohi. Parin kilometrin jälkhen, polula oli riekkopoikue. Yheksän lintua. Soma, ko näkkyy olevan riekkokantaki kasuamassa. Otin muutaman kuvan ja jatkoima matkaa.

     Viihmein alko Pöyrisjärvi näkyhmän. Hyvä soli ajjaa. Jänkäkki aivan kuivana. Kämpälä oli muutampi turisti varaustuvan puolela. Kuuma son ollu niiläki kävellä, mutta ei kuiten ole sääskistä kauheasti vaivaa, ko on ollu niin kuuma pitkhän.

     Met emmä olhe pitkhän siinä. Lähimä ajamhan ethenpäin. Ajastimma yhen pikku joen ranthan ja tehimä valkean. Keitimä kahvit ja söimä. Sitte oliki aika kokkeilla onkia. Kallaa kyllä oli, mutta ei net riethat olhe syöntipäälä. Ongen perässä uithin laiskasti. Kuuma tekkee. Koko päivän met kulutimma sielä ja juuri jonku pikku harrin saima. Kyllä niistä juuri kahele ruoka tuli. Mutta oli se soma reisu muuten käyvvä"


     Enontekiön tunnetuin järvi, Kilpisjärven jälkeen, lienee Pöyrisjärvi. Näkkälästä noin 18 kilometrin päässä sijaitseva iso, noin 15 neliökilometrin kokoinen"sisämeri" on kuuluisa mm. vaellusmaastoistaan ja lukuisista kalaisista joista ja järvistä. Riekkomaita ja hillasoita riittää myöskin runsaasti.  Pöyrisjärvi on tarjonnut ja tarjoaa edelleenkin paikallisille ihmisille elantoa kalastuksesta ja metsästyksestä.

     Luontomatkailu on saanut jalansijaa mukavasti nykyään ja tosi harvoin sattuu sellainen reissu Pöyrikselle, että ei näkisi vaeltajia. Myös maastopyöräilijät ovat löytäneet alueen. Eikä sillä, kyllä siellä lääniä piisaa kaikille liikkujille.








2 kommenttia:

  1. Onpas mahtavan näköisiä maisemia! Tuolla kelpaisi mönkijällä taikka jalan liikkua. Olemme perheen kanssa suunnitelleet ensi kesäksi laajempaa Lapin matkaa ja ainakin kilpisjärvi sekä sen lähiseutu ovat ehdottomasti kohdelistalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilä näitä maisemia piisaa. Kilpisjärven seutu ja Hetta-Pallas -vaelusreitti on maisemallisesti hienointa kulkea. Vaelusmaastona taas Pöyrisjärven ja Kalmakaltion seutu on sominta kävellä. Ei muuta ku tervetuloa!

      Poista

Valosaa on.

       Istuskelen keittiössä iltateetä juoden. Katselen ikkunasta ulos ja mietiskelen kaiken maailman asioita. On valoisaa vaikka kello on j...