maanantai 16. toukokuuta 2022

Pidä Lappi siistinä

Kaljapakkaukset ovat yllättävän raskaita kuljettaa roskiin.

          Kilpisjärven väliä ajellessani, huomioni kiinnittyi tien laitoihin. Lumen sulaessa paljastuu ajattelemattomien ihmisten järjenjuoksu. Tai oikeastaan sen puute. "Pidä Lappi siistinä - aloita autostasi." tuntuu olevan valitettavan monella tunnuslauseena. 

Täytenä helppo kuljettaa - tyhjänä liian kookas taskussa pidettäväksi.

     Varsinkin isojen levähdyspaikkojen ääreltä, löytyy luontoon heitettyjä roskia paljon. Tyhjiä pulloja ja tölkkejä, ruokapakkauksia, jopa kymmenen litran muovikanistereita. Rekkakuskeilta on jäänyt iso osa näistä jätteistä, norjalaiset kulkijat jättävät myös usein roskansa levikkeille. Mutta kyllä sen osaavat toki suomalaisetkin. 

     Ennen melkein jokaisella levähdyspaikalla oli iso roskis ja paikat pysyivät puhtaina. Sitten kaikesta alettiin säästämään ja suurin osa roskakoreista kerättiin pois. Lopputuloksen saattoi arvata. Ely-keskus ei ole  innostunut lisäämään niiden määrää roskauksesta huolimatta. Surullista. Pitäisi ottaa Norjasta mallia. Siellä on aina paikat siistinä.

Tölkkien ja pullojen kohdalla ihmetyttää saamattomuus,
koska näistä maksetaan pantti. Itse ainakin kerään niitä ja
vien kauppaan. Vuoden mittaan niistä kertyy iso summa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Akkujen latausta.

       "Tet varhman oletta joskus olhet tilanthessa, jossa tunnetta ittenne oikhen väsynheksi. Mie en tarkota semmosta fyysistä väsynys...