maanantai 9. maaliskuuta 2020

Kaamos


     "Mikä son oikhen se kaamosmasenus, ko mie en tiijjä? Kauheasti siittä jokku puhhuu. Son kuulema kauhea ko se iskee pääle. Pulisevat pimeästä. Sunkhan raavhat ihmiset pimejää pölkää?  Son kuule semmonen homma, että sole ku korvien välistä kiini itte kullaki. Jos sie alat jo syksylä hokhen, että hui kauhea ko kohta pimeä tullee, niin sole mikhän jos meinaa sieppaamhan vähemästäki. Jos sie ajattelet asijat positiivisesti, niin elämäki on helpompaa."


     Virallisesti kaamos alkaa täällä itsenäisyyspäivän tienoilla ja kestää reilun kuukauden. Tarkalleen sanottuna 32 vuorokautta. Kaamoksella tarkoitetaan aikaa, jolloin aurinko ei nouse ollenkaan horisontin yläpuolelle.




     Yleensä kaamos käsitetään pimeänä vuodenaikana, jolloin valoisampaa  kestää muutampi tunti, mutta oikeasti asia ei ole näin yksiselitteinen. Sininen hämärä rauhoittaa mieltä ja kaamoksen loppupuolella taivaalla näkyy upeita pastellisävyjä. Voisin väittää, että värien puolesta jopa ruska häviää kaamoksen loppuajalle.




     Moni vierailee Enontekiöllä hiihtokelien, kesän ja ruskan aikana, mutta jos ei ole kokenut kaamosta, niin ei tiedä mistä on jäänyt paitsi. Sininen hämärä kahden pimeän välissä, erilaisine pastellisävyineen, puhumattakaan revontulista, on taatusti mieleen painuva kokemus. Suosittelen kokeilemaan. Sen jälkeen voi sanoa nähneensä Lapin kauneuden parhaimmillaan.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kevät keikkuen tulevi.

       "Olipa meilä tässä somat kelit. Viikon piti oikhen kevhäistä. Lumet suli silmissä. Pääsiäisenä ko kävi pilkilä, olit järvet aiva...