tiistai 24. maaliskuuta 2020

Marianpäivät




     Ei uskoisi, että oli vuoden suurin juhla menossa. Kyläraitti oli hiljainen. Tavallisesti myyjiä ja markkinakojuja on keskustassa parikymmentä ja koulukeskuksen pihalla lisää. Ihmiset ovat pyörineet kojujen ympärillä. Koronavirus on autioittanut koko kylän.
Marianpäivät 2020.



     Vuosisatoja ovat ihmiset täältä ja lähialueilta kokoontuneet Hettaan juhlistamaan kevättä, viettämään häitä ja konfirmaatioita, käymään kauppaa ja tapaamaan sukulaisia sekä tuttavia. Muistan nuoruudesta, kun kirkkokin oli aivan täynnä. Ihmiset seisoivat sivukäytävillä, kun istumapaikkoja ei ollut läheskään kaikille. Niistä ajoista on tilanne muuttunut paljon. Alla olevat kuvat ovat muutaman vuoden takaa.


     Marianpäivänä on kilpailtu suopunginheitossa ja poroajossa. Porokisat ovat tosin olleet kiellettyjä parina viime vuotena poroissa esiintyneen taudin takia. Toivottavasti ensi vuonna voidaan Marianpäivät pitää normaalisti. Kulttuurin ja perinteiden säilyttämiseksi pitäisi tällaisia juhlia saada elävöitettyä paljon.



          Perinteisten ja muidenkin tapahtumien eteen pitäisi tehdä lujasti töitä. Uusia ideoita kaivattaisiin. Pelkästään vanhoihin asioihin luottaminen ei enää tahdo toimia tänä päivänä vaan tapahtumat kaipaavat päivitystä nykyaikaan. Mitä se sitten käytännössä tarkoittaakin, niin pitäisi kokoontua isolla joukolla pohtimaan koko kunnan alueella olevia tapahtumia. Yksin ei kukaan elvyttämisessä onnistu, mutta jos kaikilta löytyisi tahto ja kyky yhteistyöhön, saisimme kyllä kunnan kukoistamaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kevät keikkuen tulevi.

       "Olipa meilä tässä somat kelit. Viikon piti oikhen kevhäistä. Lumet suli silmissä. Pääsiäisenä ko kävi pilkilä, olit järvet aiva...