maanantai 11. tammikuuta 2021

Mystinen Lappi


                 Lapin uskomuksissa oli olentoja, jotka liikkuivat pimeällä tai muuten ihmisiltä piilossa. Osa niistä eleli kaukana erämaissa, osa taas tuli kummittelemaan kyliin ja taloihin. Jotkut taas elelivät rauhassa ihmisten kanssa maan päällä.

                    Lapinmaa on täynnä kaikkea sellaista mitä nykyajan ihminen ei edes huomaa. Kiireinen ja stressaantunut yhteiskunta on vieroittanut ihmisen luonnosta ja sen asujaimistosta sekä ihmeistä. Silti usein tunturivaelluksella monesta tuntuu kuin autiotuvalla tai nuotiopaikalla olisi muitakin kuin väsyneitä vaeltajia.

Lapista löytyy valoisa ja pimeä puoli.

           Ulkopaikkakuntalaiset eivät tiedä mitä mystistä voikaan liittyä vanhaan polkuun tai kirkasvetiseen kaltioon. Paikallisväestökään ei enää muista, että tunturissa asuu muitakin kuin poroja. Silti osa tervehtii astuessaan sisälle autiotupaan. Onko se pelkästään ”seku vain” -tapa vai olisiko se perintöä aikaisemmilta ajoilta, jolloin ihmiset elivät rinnakkain staalojen ja maahisten kanssa? Vanhat muistelukset ovat juurtuneet selkärankaan ja sieltä ne vaikuttavat, vaikka ihminen ei itse huomaakaan mitään. Vielä nykyäänkin sattuu toisinaan ilmiöitä, joita ei pystytä selittämään järjellä. Vaikka ihminen on vieraantunut luonnosta ja vanhoista tavoista, silti jopa nuorempi sukupolvi on joutunut tällaisten outojen tapahtumien todistajaksi. Joitakin parantajia ja verenpysäyttäjiä on vielä hengissä, mutta jatkajia ei enää ole. Vaarana onkin tällaisten erikoisuuksien katoaminen.

Kuulun itsekin tähän ihmisryhmään, jolle vanhat tavat ovat selkärangassa. Vaikka se joitain ihmisiä naurattaa, niin laittakaapa merkille, kun seuraavan kerran saavutte autiotuvalle, tervehtiikö kaverinne kämppään saapuessaan. Veikkaanpa että tervehtii ja sillä tavoin kysyy tuvanhaltijalta lupaa vierailulle.

    Tällaisia tarinoita on paljon ja olen yrittänyt kerätä niitä parhaani mukaan. Valitettavasti näiden ilmiöiden kokijoista suuri osa on jo poistunut näiltä tuntureilta, mutta jatkan taltiointia silti. Kuulemiani juttuja julkaisen nyt muutaman kerran.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kevät keikkuen tulevi.

       "Olipa meilä tässä somat kelit. Viikon piti oikhen kevhäistä. Lumet suli silmissä. Pääsiäisenä ko kävi pilkilä, olit järvet aiva...